Sidor

onsdag 31 juli 2013

Den femte vågen



Efter den första vågen återstår endast mörker.
Efter den andra, lyckas bara de som har tur att fly.
Efter de tredje, överlever bara de som inte har haft tur.
Efter den fjärde vågen är det bara en sak som gäller.
Lita inte på någon.

Jorden har drabbats av fyra utomjordiska attacker vilka sammantaget har dödat i stort sett hela jordens befolkning. Först kom totalt mörker och elektriciteten stängdes av, sedan högvattnet som tog miljontals liv, tredje vågen var pesten och vid den fjärde vågen kom De andra för att döda alla som överlevt. 
Mot alla odds har dock Cassie lyckats överleva, och i väntan på den femte vågen är hon på flykt undan De andra, ensam i skogen och utan vare sig familj eller sällskap. Men hur gör man för att överleva i en värld som tagits över, i en värld där du faktiskt skulle kunna vara den enda kvar - det verkar bara finnas en enda lösning, och det är att fortsätta ensam, och att inte lita på någon. 

Igår, den 30 juli, utkom boken Den femte vågen av Rick Yancey. Författaren har tidigare skrivit ett flertal olika böcker varav Den femte vågen är den senaste, samt nominerats till ett antal olika priser.
Jag själv har aldrig läst något utav honom, trots det har jag hört mycket gott om Den femte vågen, och jag måste säga att den verkar riktigt bra - en bok jag definitivt kommer läsa inom de närmsta veckorna!  Klicka här för att se de andra boktrailerna

tisdag 30 juli 2013

I min bokhylla...

Väntar dessa böcker på att bli lästa.
Till vänster ser ni Francesca, vilken är Melina Marchettas senaste bok att bli översatt till svenska. Liksom den tidigare succén Jellicoe Road är det förlaget X Publishing, med inriktning på cross-over litteratur och kvalité, som gett ut boken. Handlingen verkar riktigt bra, och om inte annat blir man sugen på att läsa boken genast när man ser omslaget.

Den andra boken att läsa är Berättelsen om Pi, vilken jag såg på bio kring premiären vid nyåret. Filmen var oerhört vackert gjord, och tog mig med storm - inte allra minst för att den faktiskt var en riktig tankeställare, och väckte många frågor.
Nu återstår endast att se om boken är lika bra som filmen, vanligtvis gör jag sakerna i omvänd ordning - läser boken först, ser filmen sedan - trots det har jag hört mycket gott om berättelsen, både som film och i pappersformat!

måndag 29 juli 2013

Bokbloggsjerka


Annika, på bloggen "Annikas Litteratur-och Kulturblogg", håller varje helg - fredag till måndag - i något som kallas Bokbloggsjerka. Jerkan (ett ord som är ungefär synonymt med "hoppande") går ut på att du som driver en bokblogg och är genuint intresserad av böcker, kan ställa upp och svara på en fråga ställd av Annika. Klar med detta lämnar du sedan en kommentar med just ditt inlägg om jerkan på Annikas blogg - och kan på så sätt få kontakt med eller nys om andra/s bloggar. En riktigt kul idé! 

Veckans fråga lyder: Ge exempel på författare som verkligen vet hur man skapar intressanta karaktärer.

För mig är en intressant karaktär något som för tankarna till en karaktär som jag minns långt efter att jag läst ut boken. Därför måste jag säga; JK Rowling, en författarinna som med sina Harry Potter böcker skapat ett flertal minnesvärda och intressanta karaktärer. Emily Brontë, för finns det ett par så komplexa, men ack så vackra personer som i Svindlande Höjder. John Green, författaren bakom min personliga favorit The Fault in Our Stars. Jandy Nelson och Jonas Gardell. N.H Kleinbaum med karaktärerna i Dead Poets Society, samt Jonathan Safran Foer med boken Extremely Loud and Incredibly Close.

Höstutgivning av böcker


Två gånger om året - i huvudsak kring hösten samt under vintern/våren - sker de stora utgivningarna av böcker från förlagen, och snart nalkas ännu en. 
I år finner jag många titlar värda att lägga på minnet, dels fortsättningar på serier och debuter som verkar högst lovande, men även från älskade författare som kommer igen. Kort sagt en höstutgivning jag riktigt ser fram emot!

Bonnier Carlsen utkommer i augusti och oktober med tre efterlängtade uppföljare. 
Smaragdgrön, skriven av den tyska författarinnan Kerstin Gier, är den tredje och avslutande delen i serien Ädelstenstrilogin. Jag har själv läst de två föregående böckerna, Rubinröd och Safirblå, och kan vamrt rekommendera de för er som gillar ungdomsromaner med inslag av fantasy och kärlek.
Stad av Aska, är andra boken översatt till svenska i serien The Mortal Instruments. Serien har redan blivit stor världen över, och första boken kommer på bio i augusti under originaltiteln City of Bones. Rekviem är en bok jag ivrigt väntar på, den är nämligen sista delen i Delirium-trilogin, en dystopisk berättelse med en handling som får en att vilja ha mer. Böckerna planeras även bli en tv-serie.

Rabén & Sjögren släpper i övermorgon, den 31 juli, en bok kallad Den Femte Vågen. Liksom Rekviem är även denna en dystopi, och utspelar sig alltså i framtiden - är ni sugna på att veta mer, eller vill ni provläsa de första 50 sidorna finns mer om den här. En bok jag verkligen ser fram emot att läsa!
I höst utkommer även böckerna Du & Jag, samt Nyckeln. Författarna bakom verken är inga mindre än Katarina von Bredow och Sara Bergmark Elfgren/Mats Strandberg - den förstnämnda satt på kartan tack vare sina lyckade ungdomsromaner, och de senare sedan första boken i Engelforstrilogin, Cirkeln, utkom för två år sedan. Böcker att hålla ögonen öppna för!

Gilla böcker ger ut böckerna Fördelen med en hjärtattack, Jag är ju så jävla easy going och Vi måste sluta ses på det här sättet. Värt att uppmärksamma är att det är Jonathan Trooper, Jenny Jägerfeldt samt Johanna Lindbäck/Lisa Bjärbo som är författarna - en mycket lovande trio böcker!

Slutligen utkommer förlaget X Publishing med boken Låt vargarna komma,  Handlingen tar sin början i New York på 80-talet, där fjortonåriga June plötsligt mister den enda som förstod henne, morbrodern Finn, i aids och hela hennes värld hamnar i obalans. En bok om kärlek och vänskap, relationer och avundsjuka - men även om hur livet tar oväntade vändningar just när det känns som värst - definitivt på min att läsa-lista!

söndag 28 juli 2013

Jag går dit du går

Det är veckan före skolavslutningen och sommaren har just börjat, när Ingrids självmord plötsligt slår Caitlins värld i spillror. Efter sig lämnar hon både sorg och saknad, en ensamhet så stor att den kväver allting, och medan veckorna förflyter gräver Caitlin sig allt djupare ner i tomheten, på desperat jakt efter något att hålla fast vid, något som är Ingrid.
Månaderna flyter ihop, och juni övergår i oktober utan att hon fäster någon större uppmärksamhet vid det - vardagen blir till dimma, och det enda korridorerna i skolan gör är att väcka de minnen av Ingrid hon så förtvivlat hållit undan till liv - tills hon en dag finner Ingrids dagbok.
Hösten blir till vinter, och sakta hjälper Ingrids ord Caitlin att finna något konkret i vardagen, att hitta meningen igen. Långsamt öppnar hon upp sig omvärlden och ger de människor hon så länge stängt ute en chans - snart inser hon även att varken kärlek eller vänskap försvinner utan ändrar form, och att minnena av Ingrid alltid kommer leva kvar.

Jag går dit du går är en fantastisk bok som på ett målande sätt beskriver hur snabbt verkligheten kan förändras och vända upp och ned på människors värld. Med ett personligt språk och fin känsla berättar författarinnan Nina Lacour, genom huvudkaraktären Caitlin, en fängslande historia - full av saknad och längtan, något som tar sin början i Ingrids död - men även kärlek och hopp. Boken skildrar vackert hur nuet så hastigt kan tyckas försvinna, men även hur livet går vidare - och att man som läsare får följa både Caitlin och Ingrid genom sorg, längtan, förälskelse och ensamhet förstärker bara upplevelsen. En mycket bra bok jag rekommenderar!

lördag 27 juli 2013

Att nischa sin blogg

Nu är jag tillbaka efter en veckas "semester", och bloggen kan sättas igång på riktigt - så för att komma igång tänkte jag skriva lite om att nischa, något vi tar från början.

Vad är att nischa, och vad betyder det?

Uttrycket att nischa har, inom bloggvärlden, betydelsen att man som bloggare väljer att rikta in sig på ett enskilt område eller intresse. Att driva en bokblogg är alltså att nischa sin blogg, eftersom du fokuserar på ett speciellt ämne.
Inom området "böcker" kan man sedan välja att dra det ännu längre - att skriva om ungdomsböcker är exempelvis en nisch, precis som fantasy, klassiker och barnböcker.

Varför väljer man att nischa sin blogg?

Idag är att blogga så pass stort att det är svårt att faktiskt ta sig någonstans, och att nischa sin blogg kan vara ett sätt att nå ut till en speciell målgrupp. Ibland kan det vara svårt att få grepp om en blogg som handlar om precis allting, och hyser du istället extra stort intresse för ett ämne kan det vara en idé att välja att skriva enbart om det.

Nischar jag Böcker med Johanna?

Tidigare har jag drivit ett antal olika bloggar där jag skrivit om allt mellan himmel och jord.
Av den anledningen kan jag uppleva att det ibland varit svårt att nå ut till omvärlden, för vad är det jag velat säga?
Böcker med Johanna är alltså en bokblogg om det mesta inom litteraturens värld, om än mestadels ungdomsböcker. Här kommer jag variera recensioner med tips, nyheter och dylikt ett flertal gånger i veckan.

lördag 20 juli 2013

Nystart, och välkommen såklart!

Hur man börjar ett inlägg är förmodligen det allra viktigaste på en blogg, inte sant?
Självklart ska man inte bortse från att innehållet i sig överlag bör vara intressant - men det är ju trots allt de allra första meningarna som ska fånga läsaren, eller hur?

Med de orden vill jag säga; Hej, och välkommen till Böcker med Johanna!
Jag som skriver här heter Johanna, och är en nyfiken samt hängiven tjej på femton år. Under min uppväxt har jag hunnit utveckla ett stort intresse för såväl böcker som för att skriva, saker jag hyser stor förkärlek till.
Ska jag vara ärlig kan jag inte riktigt minnas när jag först började läsa, något som dock fastnat var när jag för första gången - kring sommaren 2008 - läste ut Harry Potter-serien, böcker som redan då väckte begäret efter mer.
Tidigare har jag drivit ett antal olika bloggar, mycket för att jag gillar att skriva och likaså att läsa - men aldrig riktigt lyckats med att hålla igång dem - kanske, och förmodligen för att jag inte riktigt strukturerat och engagerat mig. Här hoppas jag dock på en nystart, med en blandning av det mesta från litteraturens värld - om än mestadels Ungdomsböcker - samt även nyheter och dylikt. Vi hörs, kram!