Sidor

lördag 8 februari 2014

Att minnas vad man läst


Denna lördag har bjudit på mycket roligt av stor variation, och kvällen till ära tänkte jag även besvara denna helgs Bokbloggsjerka, som lyder; Hur håller du reda på alla böcker som du läst? Förlitar du dig helt på din blogg, eller har du en back-up plan att dela med dig av?

Att minnas vad man läst kan vara ganska svårt, och läser man mycket samlas titlarna snart på hög. Sällan minns man alltså exakt vad och när man läst, och alla har olika sätt för att komma ihåg vilka böcker man plöjt igenom eller inte. Själv införskaffade jag mig, kring hösten 2011, en liten Läsdagbok där man kan anteckna titel, författare, datum då man läst ut den, samt övriga kommentarer - och den passar mig perfekt. Boken rymmer omkring 150 titlar, och för närvarande är jag inne på min andra bok, tanken är dock att jag ska fortsätta anteckna för alltid.
  Bloggen är också lite som en läsdagbok, där jag skriver ned och berättar om de böcker jag läst. Hur eller hur känns min läsning mycket mer påtaglig i den riktiga läsdagboken, eftersom jag där kan bläddra igenom sida efter sida av böcker jag läst. Dessutom gillar jag tanken på att, om fem-tio år, kunna räkna in alla böcker jag läst under min uppväxt och minnas de igen!

10 kommentarer:

  1. Jag har läst mycket hela livet och önskar verkligen att jag hade gamla läsdagböcker att gå tillbaka i, undrar vad jag läste när jag gick i nian. Jag får väl nöja mig med att hoppas att Goodreads fortfarande finns om tjugo år så jag kan se tillbaka där då :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är lite så jag tänker - att jag vill kunna bläddra tillbaka i läsdagboken om ett par år och "återuppleva" de böcker jag läst under tonåren. Goodreads fungerar också utmärkt, använde mig av det innan, men var dessvärre inte så aktiv :)

      Radera
  2. Problemet som jag ser det med dagboken är att jag vill kunna samla böckerna i kategorier för att lätt kunna hitta dem om jag skulle börja få problem att minnas mina böcker. Tror nog att datorn är en bättre vän. Sedan är det såklart trevligare med en fin liten dagbok att bläddra i när man vill minnas sina litterära äventyr. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, förvisso. Jag personligen föredrar läsdagboken, mycket för det materiella, men visst fungerar datorn lika bra! :)

      Radera
  3. För mig funkar nog kombinationen bäst. Analoga anteckningar är så svåra att hitta i, man måste liksom veta nästan exakt var man ska börja leta :)

    SvaraRadera
  4. Jag önskar verkligen att jag tidigt börjat anteckna vilken bok jag läst och när jag läste dem. Läste någonstans någon som skrev en liten anteckning i boken med datum den var läst, smart tänkt egentligen! Inte mycket slår anteckningar i block som man kan bläddra i, är lite samma sak om att en digital kalender ännu inte kan slå ut en papperskalender!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen, håller dock med dig - inget slår att kunna bläddra i sida efter sida av böcker man läst, liksom en papperskalender istället för en digital!

      Radera
  5. Jag är hopplös på att komma ihåg vad jag läst. Händer ofta att jag köper en ny bok och efter några kapitel inser jag att jag redan läst den... Jag behöver hjälp för minnet. Jag kör excel, funderar på Book Collector och numer recenserar jag alla böcker jag läser på min blogg. När jag var liten (runt 12) förde jag under bara några månder en form av läsdagbok där jag bara skrev upp titel och författare. Under de månaderna läste jag drygt en bok per dag. Synd att jag inte fortsatte, det hade varit kanonkul att ha kvar nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Book Collector funderar jag också på sedan jag läste om det på Annikas blogg, roligt att kunna föra statistisk på det man läst! :)

      Radera
  6. Jag har länge funderat på att köpa en läsdagbok att fylla i! :)

    SvaraRadera

Är det något du undrar, vill du tipsa mig - eller kanske själv fråga om råd?
Känn dig fri och berättigad att fråga på, och så svarar jag i en kommentar på inlägget eller din egna blogg (länka)!