Sidor

tisdag 4 november 2014

Bookhaul från Paris

Som jag skrev i ett inlägg för några dagar sedan var jag i Paris under höstlovet, där jag besökte (bland mycket annat) Shakespeare & Company bookshop! Med mig hem fick jag tre böcker, och dessa är:


Stay where you are and then leave är skriven av John Boyne, författaren bakom Pojken i randig pyjamas. Boken handlar om Alfie Summerland vars pappa, dagen då första världskriget bryter ut, lovar honom att aldrig gå ut i kriget. Men löftet bryts dagen därpå, när Alfies pappa tvingas iväg för att strida för England. Fyra år senare har Alfie fortfarande inte hört av sin far, och han vet varken om han lever eller är död. Så en dag råkar Alfie - av en slump - få syn på sin pappas namn uppskrivet på en lista som tillhör en militärläkare. Han bestämmer sig genast för att rädda sin pappa, och ta med honom hem - vad Alfie inte vet är dock att hans far är svårt sjuk, och mötet får oanade konsekvenser.

Jag har inte läst något av John Boyne förutom Pojken i randig pyjamas - det är dock en otroligt fin bok (och film!), och Stay where you are and then leave verkar vara skriven i ett liknande stuk. Ser mycket fram emot att läsa boken! 


Första gången jag hörde talas om Why we broke up var på en bokblogg i somras, har jag för mig. Det var dock av en slump som jag hittade boken inne på Shakespeare & Company. Baksidestexten lyder:

This is the box, Ed. Inside is everything.

Two bottle caps,
a movie ticket from Greta in the Wild,
a note from you,
a box of matches,
your protractor,
Joan’s books, 
the stolen sugar, 
a toy truck,
those ugly earrings,
a comb from the motel. 
and the rest of it. 

This is it, Ed.
The whole story of why we broke up.

Tycker boken vekar riktigt bra, och jag har börjat läsa i den lite smått - kan inte säga mycket mer än att den verkar riktigt bra. Språket är underbart! Dessutom är boken full med illustrationer, något som är ganska unikt för en YA-bok... Spännande är den/och ska det bli att läsa den, i alla fall! 


What I saw and how I lied utspelar sig även den under krigstid - i det här fallet dock under andra världskriget. Har inte hört talas om boken innan, men den har fått fina recensioner och handlingen verkar både intressant och spännande! 

Summer’s ending, Evie’s stepfather is finally home from the Second World War, and Evie’s tired of her glamorous mother treating her like a little girl. 
Then a mysterious stranger appears: a handsome ex-GI who served with Evie’s stepfather. Slowly, Evie realizes that she is falling in love with him - but he has dark secrets, and a strange control over her parents.
When a sudden tragedy occurs, Evie’s world is shattered. Torn between her family and the man she loves, Evie must betray someone, the question is... who?

Har ni läst någon av ovanstående böcker, och vad tyckte ni i sådana fall?

6 kommentarer:

 1. Läste What I Saw and How I Lied häromåret och tyckte massvis om den. Är också hemskt intresserad av Why We Broke Up. (Och tack för att du taggade mig, förresten! Ska försöka göra taggen så småningom.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul, är riktigt spänd på att läsa What I saw and How I Lied - och ja, visst verkar Why we broke up bra! :) Absolut!

   Radera
 2. Vad kul att du har varit i Paris och fått med dig fina böcker hem också! :)

  SvaraRadera
 3. Jag läste "what I saw and how I lied" fast på svenska i somras, den var faktiskt jättebra, bättre än jag trodde att den skulle vara!
  Du kommer säkert tycka om den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, visste faktiskt inte att den fanns översatt till svenska! Och vad kul att höra! :)

   Radera

Är det något du undrar, vill du tipsa mig - eller kanske själv fråga om råd?
Känn dig fri och berättigad att fråga på, och så svarar jag i en kommentar på inlägget eller din egna blogg (länka)!