Sidor

tisdag 17 december 2013

Om de Utvalda och apokalypsen

Allt börjar en mörk natt, då sex ungdomar i Engelsfors - alla med vitt skilda bakgrunder, om än trots det sammanlänkade via något mycket större än de själva - vaknar upp med lukten av brandrök i näsan.

Snart börjar ytterligare märkliga saker att hända, och medan första terminen på gymnasiet inleds hittas en pojke vid namn Elias död på skoltoaletten, något som bortförklaras som självmord - men egentligen är början på något mycket större än så.
Så en kväll, när fullmånen färgats underligt röd, dras de fem kvarvarande flickorna oanades om varandra till Kärrgruvan, och väl samlade får de där veta att de är De Utvalda - häxor ämnade att stoppa apokalypsen, att rädda världen.

Två år senare har slutet börjat närma sig i Engelsfors, vad som en gång började som något litet och tillsynes obetydligt har nu utvecklat sig till något enormt - tiden tycks vara inne, och medan tecken efter tecken på jordens undergång visar sig slits flickorna isär från varandra. Frågan är om vänner eller världen bör räddas först, och om vänskap i slutändan väger starkare än lojalitet och plikt.

Nyckeln är den tredje, och avslutande boken, i serien om häxorna i Engelsfors - en trilogi vilken slagit igenom både i Sverige och internationellt, och översatts till hela 30 språk.
Första gången jag kom i kontakt med Cirkeln-böckerna, var när jag läste boken strax efter dess publicering år 2011, och jag fastnade (föga förvånande) för den direkt. Att därför nu ha läst ut Nyckeln är både en aning vemodigt och sorgligt, boken är dock värd all uppmärksamhet den kan få och serien avslutas med bravur. Ett stort tips till alla julklapps och födelsedags-handlare, samt varmt rekommenderad till alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Är det något du undrar, vill du tipsa mig - eller kanske själv fråga om råd?
Känn dig fri och berättigad att fråga på, och så svarar jag i en kommentar på inlägget eller din egna blogg (länka)!