Sidor

onsdag 23 april 2014

Recension av Stolthet och Fördom


I en mansdominerad värld, styrd av fideikommiss*, lever Elizabeth 'Lizzie' Bennet. Som näst äldst av fem döttrar och ansedd vara den mest kvicka och belysta av systrarna, är hon faderns favorit, något som dock inte hindrar lagen från att ta egendomen ur familjens hand när och om han senare dör.
  Så en dag anländer den avlägsna släktingen Mr. Collins, och anhåller om Lizzies hand. Avskräckt och förfärad av hans retsamma och löjliga uppträdande, avböjer hon till sin moders förfäran och missnöje bestämt hans erbjudande. Lizzie tänker inte på några villkor gifta sig med en man hon inte älskar - trots att detta kan komma att rädda egendomen.
En tid senare gör Mr. Darcy och hans närmaste vän Mr. Bingley entré i systrarnas liv, och trots att Darcy tidigt gör anspråk på sitt intresse för Lizzie, intresserar hans stolta om än buttra framtoning henne inte. En rad händelser inträffar dock som tycks föra de båda samman, och snart skymtar glimtar av mannen bakom förmögenheten fram, liksom också Darcy inser att Lizzie är en kvinna av både hjärta och intelligens, bortom de vanliga normerna.
"Det är en allmänt vedertagen sanning att en ogift man försedd med en hygglig förmögenhet måste vara i behov av en hustru. Hur lite man än vet om en sådan mans känslor eller uppfattningar då han flyttar till trakten är denna övertygelse så grundmurad hos familjerna i omgivningen att han blir betraktad som rättmätig egendom för någon av deras döttrar." 
Så inleds Jane Austens mästerverk Stolthet och Fördom, och visar redan i öppningsmeningar på de förhållanden och strukturer samhället var uppbyggt kring under århundradet mellan 1700- och 1800-talet. Där principen tillskrevs som att en man, oavsett besittning av förmögenhet eller ej, var i behov av en hustru - liksom att kvinnan var något mannen skulle välja, lika mycket som mannen tycktes definiera kvinnan.
Fantastiskt med Stolthet och Fördom är alltså att - trots bokens något kontroversiella framtoning sett till dagens samhälle - huvudkaraktären Lizzie är en kvinna som kan ta hand om, och stå för sina egna beslut, utan behov eller önskan att en man ska styra hennes liv. Att hon står för den självständiga gestalten, liksom också Austen kommit att göra, och att boken - bortsett från att vara en utav tidernas mest lästa och omtyckta kärleksromaner - bygger på förhållanden av ömsesidig kärlek, hänsyn och omtanke. En utav mina absoluta favoriter, både gällande bok och film (2005 års version), men också en viktig del i den senare litteraturhistoriens utveckling.

* Fideikommiss var ett mycket vanligt arvssystem som präglade många länder fram till 1800-talets början och mitt. Systemet gick ut på att säkerställa att en egendom eller familjs förmögenhet kunde ärvas i rakt nedstigande led, utan att delar av den delades upp på flera personer. Vanligtvis innebar detta alltså att egendomen/förmögenheten ärvdes till närmast stående manliga släkting, vilket är ett problem för Lizzies familj i boken, sedan den består av fem döttrar utan nära manliga släktingar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Är det något du undrar, vill du tipsa mig - eller kanske själv fråga om råd?
Känn dig fri och berättigad att fråga på, och så svarar jag i en kommentar på inlägget eller din egna blogg (länka)!