Sidor

söndag 13 oktober 2013

Likheter mellan mig och karaktärer

Nu var det ett tag sedan jag senast besvarade Annikas bokbloggsjerka, och helgens fråga lyder som följer:

Finns det någon/några karaktärer som du kan känna igen dig i? Vem/vilka i så fall och på vilket sätt?

Tre karaktärer jag identifierar mig med är Macy från Sarah Dessens bok Mitt perfekta liv, Hermione från Harry Potter-serien, samt Liesel från Boktjuven.
Mycket av det jag ser av mig själv i Macy, Hermione och Liesel, tror jag ligger i deras ord, handlingar och tankar - saker de säger eller gör som jag vet att jag skulle uttrycka på ett liknande sätt.
Hos Liesel relaterar jag också till den nyfikenhet och det begär efter att få läsa och lära som hon innehar, i Hermione liknande det jag beskrev kring Liesel med tillägg för den lite besserwissiga genen, samt i Macy den utveckling som hon som karaktär genomgår i boken, samt i delar utav hennes kontrollbehov.

Visst stämmer inte alla bitar och egenskaper in på mig och
ovanstående personer, överhuvudtaget är det nog svårt att finna en person gestaltad med exakt de egenskaper och åsikter som du själv innehar, och många gånger kan karaktärer rent av tyckas en aning överdrivna. Trots det är det ofta småsakerna som utgör helheten, och det som får en att känna gemenskap med en karaktär kan vara hur en känsla beskrivs eller ord uttrycks, precis som för mig och ovan nämnda karaktärer

8 kommentarer:

 1. Jag tror det är lite det som är grejen med karaktärer, författaren tar chansen att plocka ut ett par egenskaper och lägger energin på just dem. De blir lätt överdrivna men karaktären växer fram mer tydligt.
  Fascinerande att det är många Hermione där ute, vi är nig många boktjänst som känner igen oss!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag håller med dig - och visst är det både fascinerande och förvånande att så många identifierar sig med Hermione, precis som du nämnde!

   Radera
 2. Hermione är det många som känner igen sig i. Kanske är hon en väldigt tydlig karaktär? Trevlig är hon vilket fall, tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan nog stämma, hon är ju ofta väldigt konkret och redan i De vises sten framgår hennes mål och personlighet tydligt!

   Radera
 3. Känner också igen mig i Hermione och Macy! Glömde dock skriva Macy när jag besvarade frågan och minns inte direkt varför..bara att jag kände igen mig i henne :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, ibland bara känner man det på sig :)

   Radera
 4. Jag tycker det är svårt att hitta en karaktär som stämmer helt, men det är kul att hitta delar i karaktärer som en känner igen hos sig själv!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så, och sällan stämmer väl en karaktärs personlighet helt in på en själv - när man läser en bok brukar man dock ofta hitta delar av sig själv i många utav de karaktärer som beskrivs!

   Radera

Är det något du undrar, vill du tipsa mig - eller kanske själv fråga om råd?
Känn dig fri och berättigad att fråga på, och så svarar jag i en kommentar på inlägget eller din egna blogg (länka)!