Sidor

lördag 2 augusti 2014

Recension av Two Boys Kissing

Vi finns inte mer.
Vi har lämnat den här världen. 
Vi är de som är borta. De älskande och de hatande. De som aldrig fick chansen, och de som tog chansen för sent. Istället tynade vi bort på sjukhus, medan AIDS tog över våra liv, medan våra älskade hjälplöst såg på, tills våra liv stilla saktade in. 
Vi föddes i fel era, nu hoppas vi på er.

De är Harry och Craig. Förr ett par, och som nu bestämt sig för att slå världsrekord i längsta kyss. Ett slag för HBTQ, ett slag mot homofobi. 
De är Cooper. Ung och desperat försöker han förstå vad det är och innebär att vara gay. Förtvivlat söker han bekräftelse och uppmärksamhet - en plats där människor ser honom, en plats där han hör hemma.
De är Peter och Neil. Unga, men redan ett gammalt par. De är Ryan och Avery, som precis träffats och har framtiden vid sina fötter.

Two boys kissing är baserad på en verklig händelse, nämligen när två manliga college-studenter i USA slog världsrekord i i världens längsta kyss. Ramen för boken är alltså 17-åriga Harry och Craig, som ska ha läppkontakt i 32 timmar för att hamna i Guinness rekordbok, och det är också under denna tidsrymd som boken utspelas. 
Samtidigt tar en rad olika berättelser plats vid sidan om, liksom den om unga Cooper - som knappt själv vet vad det är att vara gay, och som absolut inte har kommit ut för sina föräldrar. Eller Peter och Neil, som trots sin unga ålder varit tillsammans ett bra tag.

Two boys kissing är en bok där huvudpersonerna är allt inom ramen för HBTQ. Det är en fantastisk och rörande berättelse, där David Levithan riktigt har lyckats med att beskriva hur ett gäng vanliga killar får uppleva den första kärleken och hur det känns att som människa tycka om någon. Det är livet och känslor, lycka och sorg - det är trakasserier och misshandel, saker många blundar för men som finns där. 
I bakgrunden berättar Vi, 70 och 80-talets generation av unga pojkar och män som levde sitt liv som HBTQ öppet eller i hemlighet - de som dog i AIDS och de som aldrig offentligt kom ut med sin sexualitet. 

Two boys kissing är en underbar bok, Levithans bästa, och den berör något enormt. Språket är enkelt och rakt på sak - kapitlen korta. Det är en bok, inte bara om hur det är att vara gay idag, utan också om jämställdhet, förtryck och var människas rätt till frihet och att älska vem man vill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Är det något du undrar, vill du tipsa mig - eller kanske själv fråga om råd?
Känn dig fri och berättigad att fråga på, och så svarar jag i en kommentar på inlägget eller din egna blogg (länka)!