Sidor

lördag 18 januari 2014

Serier och film

Nu var det längesedan jag senast deltog i Annikas Bokbloggsjerka, och denna lördag till ära besvaras därför frågan; Vilken är den absolut bästa tv-serie/film du har sett i din genre? Serien eller filmen behöver inte vara en filmatisering av en författare du har läst, men den/de ska ha en stark anknytning till din favoritgenre.

Att absolut måla ut min "favoritgenre" är näst intill omöjligt, jag läser och uppskattar med andra ord det allra mesta inom ett flertal genrer. Hur eller hur gillar jag historiska böcker/filmer/tv-serier riktigt mycket, gärna cirklande kring första och andra världskriget, och några av mina favoriter är:

Pearl Harbour - Ja, jag älskar Pearl Harbour på både gott och ont, för trots att den kan anses en aning banal och alltför romantiserad innehar den likväl en slags underförstådd mening jag inte kan låta bli att uppskatta.

Downton Abbey - Tillhör en utav mina absoluta favoritserier, mycket för handlingen, karaktärerna, kläderna och miljön. Dessutom är det både intressant och roligt att följa utvecklingen kring serien från första säsongen, till den senaste (fjärde).

Krigets unga hjärtan - Är en alldeles fantastiskt serie kring andra världskriget, där man får följa de fem vännerna Wilhelm, Friedhelm, Charlotte, Greta och Viktor genom de sex år som kom att förändra världen. Råkar också vara den första tyska film/serie som producerats om kriget, efter kriget.

Pojken i randig pyjamas - Har ni inte sett filmatiseringen av Pojken i randig pyjamas rekommenderar jag er att göra det snarast! Själv såg jag filmen i samband med att vi läste boken i skolan, och förutom att de båda verken kompletterar varandra oerhört bra, är det en mycket välgjord och finstämd film om andra världskriget sett ur en nioårigs perspektiv.

15 kommentarer:

 1. Jag är ju väldigt glad i Ben Affleck, men jag vet inte om det är bara därför som jag gilla Pearl Harbor. Tror inte det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ben Affleck är riktigt duktig - jag gillar honom också - det är (nog) dock en kombination av skådespelarna och handlingen som får mig att uppskatta filmen!

   Radera
 2. Pearl Habour gillade jag också. En riktig klassiker.

  SvaraRadera
 3. Tycker också mycket om Pearl Harbour

  SvaraRadera
 4. Men åh, pojken i randig pyjamas, ja! Jag minns nästan filmen som bättre än boken (men lyssnade bara på ljudboken, har inte läst den)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag håller med - filmen är bättre än boken!

   Radera
 5. Oj, det var verligen inga serier som jag någonsin sett. Det var bara Downtown Abbey som jag egentligen kände igen. Fantastiskt så många serier i olika genre det hinner gå på teve.

  SvaraRadera
 6. Jag tycker också verkligen om Pearl Harbour, trots att den kanske visar en allt för romantiserad syn på alltihop, så är den underbar!

  SvaraRadera
 7. Pojken i randig pyjamas är så otroligt fin och sorglig. Som tårarna rann!

  Pearl harbour är riktigt bra, har kommit att tycka om krigsfilmer/serier mer och mer. Finns många bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grät gjorde jag också, och jag håller med - det är något visst med krigsfilmer och serier!

   Radera
 8. Krigets unga hjärtan var en trevlig bekantskap, kul att se lite tyskt drama :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur, och fantastiskt bra gjord var den också! :)

   Radera
 9. För mig är det brittiska deckare. Jag har inte sett nått av det du nämner...

  SvaraRadera

Är det något du undrar, vill du tipsa mig - eller kanske själv fråga om råd?
Känn dig fri och berättigad att fråga på, och så svarar jag i en kommentar på inlägget eller din egna blogg (länka)!