Sidor

lördag 21 september 2013

Standalons vs. Bokserier


Veckan som gått har varit riktigt bra och rolig, och nu när det är helg ska jag endast ta det lugnt och mysa i det härliga höstvädret, samt svara på helgens Bokbloggsjerka, som lyder;

Läser du helst standalones eller bokserier?

I stort läser jag det allra mesta, allt ifrån klassiker till svensk ungdomslitteratur, och Young Adult böcker på engelska - huruvida jag föredrar standalones eller bokserier har jag dock svårt för att bestämma, jag tror att det för mig ofta blir sammanhanget som bestämmer betydelsen.
Ser man till genrer, finner man många gånger att exempelvis dystopier vanligtvis ingår i serier (mestadels trilogier) medan ungdomsromaner gärna står för sig själva. Angående sammanhanget som bestämmer betydelsen, beror det allt som oftast på boken i sig om jag önskar en uppföljare eller inte. Serier skrivs på ett visst sätt, så att uppföljaren kompletterar boken - standalones å andra sidan är faktiskt nästan bäst när de lämnas "orörda", precis som de är.

6 kommentarer:

 1. Jag gillar trilogier, det blir lagom. Men en gång i tiden läste jag Sagan om Isfolket och hur många delar det var minns jag inte. Men mååånga var det.

  SvaraRadera
 2. Visst kan det kännas väldigt onödigt när fristående böcker hängs på en fortsättning.

  SvaraRadera
 3. Håller med om att standalones ska lämnas orörda!

  SvaraRadera
 4. ibland kan det ju till och med vara lite trevligt när boken inte lämnar alla svar - standalones lämnar ju ofta spelrum för ens egen fantasi!

  SvaraRadera
 5. Vad kul att kunna läsa det mesta, själv är jag än så länge ganska kräsen med vilka böcker jag tycker är bra och inte. Gillar både serier och inte och har läst många bra serier ungdomsböcker, mestadels med hästar inblandade då.

  SvaraRadera
 6. Jag gillar serier, gärna långa, men kan tänka mig att blanda upp med standalones...

  SvaraRadera

Är det något du undrar, vill du tipsa mig - eller kanske själv fråga om råd?
Känn dig fri och berättigad att fråga på, och så svarar jag i en kommentar på inlägget eller din egna blogg (länka)!